• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Friday, March 11, 2011

Sotong 3 rasa

Bahan-bahan ( 3 orang )
  • 6 ekor sotong saiz besar
  • 12 biji bebola ikan atau sotong
  • Kuah
  • 3 camca besar sos cili
  • 3 camca besar sos thai
  • 3 camca besar sos plum
  • (bahan yang perlu dihiris halus)
  • 3 batang serai
  • 1 kuntum bunga kantan
  • 3 helai daum limau purut
  • 5 ulas cili padi (jika inginkan pedas lagi)
  • sedikit garam, boleh tambahkan ajinomoto jika ingin.
Cara-cara
  1. 1. Bersihkan sotong dan sumbatkan dengan bebola ikan.
  2. 2. kukuskan lebih kurang 15 minit
  3. 3. setelah masak, masukkan ke dalam piring
  4. bahagian kuah
  5. 1. campurkan semua bahan yang dihiris dan juga sos-sos kedalam periuk, jangan lupa garam @ ajinomoto jika ingin
  6. 2. masakkan hingga mengelegak dan curahkan atas sotong tadi


No comments:

Post a Comment