- Bahan-bahan:
- Ikan tenggiri/ikan merah - sepotong bersaiz sedang (untuk dibuat fish ball)
- Bawang goreng - secukup bau dan rasa
- Lada sulah - secukup rasa
- Halia 3cm - dipotong kasar
- Sayur campur - kobis, bunga kobis, cendawan, lobak, tomato (1biji)Daun bawang
- Cara menyediakan:1. Ikan tenggiri dibuang tulang/durinya dan ditumbuk halus.
- 2. Masak air didalam bekas untuk membuat sup tadi sehingga mendidih (kuantiti air ikut suka anda)
- 3. Apabila air telah mendidih , masukkan ikan yang telah ditumbuk dan dibentuk seperti bebola ke dalam periuk tadi.
- 4. Biarkan sehingga warna bebola menjadi putih apabila dimasukkan ke dalam air mendidih. Biarkan sehingga 5-10 min. Masukkan hirisan halia
- .5. Masukkan sayur-sayur ke dalam sup ikan tadi, masukkan lada sulah secukup rasa.
- 7. Kecilkan api, masukkan bawang goreng dan biar sehingga 5 min.
- 8. Sebelum dihidang letak daun bawang yang telah dihiris.
- Ayam
- Daging
- Manisan
- Mee
- Nasi
- Seafood
- Western
Monday, March 14, 2011
Sup Ikan Sayur Campur
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment