• Ayam
  • Daging
  • Manisan
  • Mee
  • Nasi
  • Seafood
  • Western

Monday, March 14, 2011

Sup Ikan Sayur Campur

  • Bahan-bahan:
  • Ikan tenggiri/ikan merah - sepotong bersaiz sedang (untuk dibuat fish ball)
  • Bawang goreng - secukup bau dan rasa
  • Lada sulah - secukup rasa
  • Halia 3cm - dipotong kasar
  • Sayur campur - kobis, bunga kobis, cendawan, lobak, tomato (1biji)Daun bawang
  • Cara menyediakan:1. Ikan tenggiri dibuang tulang/durinya dan ditumbuk halus.
  • 2. Masak air didalam bekas untuk membuat sup tadi sehingga mendidih (kuantiti air ikut suka anda)
  • 3. Apabila air telah mendidih , masukkan ikan yang telah ditumbuk dan dibentuk seperti bebola ke dalam periuk tadi.
  • 4. Biarkan sehingga warna bebola menjadi putih apabila dimasukkan ke dalam air mendidih. Biarkan sehingga 5-10 min. Masukkan hirisan halia
  • .5. Masukkan sayur-sayur ke dalam sup ikan tadi, masukkan lada sulah secukup rasa.
  • 7. Kecilkan api, masukkan bawang goreng dan biar sehingga 5 min.
  • 8. Sebelum dihidang letak daun bawang yang telah dihiris.

No comments:

Post a Comment